موقعیت جغرافیایی شهرستان شوش

شهرستان شوش بین مدار ۴۸ درجه و ۱۴ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و ۳۲ درجه و ۱۱ دقیقه عرض شمالی از خط استوا در کنار رودخانه شاوور و در غرب جاده ترانزیت تهران – اهواز قرار دارد.
ارتفاع شهر از سطح دریا ۱۱۲ متر می باشد و جمعیت کل شهرستان حدودا ۲۰۰ هزار نفر و شهر حدود ۷۵ هزار نفر و فاصله ی آن تا اهواز ۱۱۰ کیلومتر و تا تهران ۷۷۰ کیلومتر می باشد. میانگین حداقل سرمای روزانه در زمستان ۲/۴ درجه و در گرمای تابستان ۹/۴۵ درجه است میزان بارندگی سالانه بطور متناوب از ۲۴۰ تا ۵۵۸ میلی متر می باشد.
شهر شوش دانیال(ع) با وسعت ۱۸ کیلومتر مربع و داشتن آثار تاریخی با بناهای شکوهمند و زیبا همچون آرامگاه حضرت دانیال(ع) – دعبل خزایی شاعر معروف و معصر با امام رضا(ع) – بقعه عبدالله بن علی – بقعه پیر شجاخ معروف به قدمگاه حضرت علی (ع)- بقعه سیدعباس و بقایای کاخ خشایار–آپادانا و موزه ی شوش و چغازنبیل و با وجود تاسیسات عظیم صنعتی نیشکر هفت تپه و کاغذسازی و کارخانه قند و شیر پاستوریزه و بالابودن کیفیت خاک کشاورزی باعث شده که سالانه جمعیت آن به طور چشمگیر افزایش یابد.

حرم حضرت دانیال نبی(ع)

مرقدمطهر دعبل خزایی
 

 وضعیت شهرستان از نظر موقعیت جغرافیایی نظامی

از شمال به شهرستان اندیمشک و از جنوب به شهرستان اهواز و از شرق به شهرستان دزفول و از غرب به کشور عراق و در جنوب غربی به شهرستان دشت آزادگان و از شمال غربی به استان ایلام  متصل می باشد.
از مرکز شهرستان تا نقطه ی صفر مرکزی ۶۸ کیلومتر فاصله می باشد از آخرین موقعیت شهرستان به سمت مرز تا مرز حدودا ۲۵ کیلومتر فاصله است.
در طول این ۶۸ کیلومتر فاصله چندین عارضه ی طبیعی در منطقه وجود دارد که هر کدام به نوع خود جهت دفاع اهمیت های اهمیت های ویژه ای دارند به ترتیب نام موقعیت ها بیان می شوند:
از سمت مرز به طرف شهرستان بعد از ۲۵ کیلومتر به ارتفاعات یا تپه های مهم برغازه می رسیم به عنوان خیز اول نظامی جهت دفاع و پدافند وزارت دفاع یک سری استحکامات از طریق سنگرهای تبوخی احداث نموده است و بعد از برغازه به ارتفاعات ابوصلیبی خات که فاصله این ارتفاعات تا برغازه حدودا ۲۵ کیلومتر می بوده و به طور کامل هر دو ارتفاعات نقاط سرکوب از نظر دید و تیر بر روی دشمن دارند و بعد از ارتفاعات برغازه رودخانه وحشی کرخه را داریم که به عنوان مهم ترین عارضه ی طبیعی بود که از تصرف شوش و اندیمشک و دزفول در اوایل جنگ جلوگیری نمود. همچنین در جناحین جنوب غربی ارتفاعات میش داغ را داریم که مرز بین شوش و دشت آزادگان می باشند.
بطور کامل برمنطقه مسلط  هستند و ارتفاعات برغازه و ارتفاعات ذلیجان که در یک امتداد هستند و هرکدام جایگاه خاص خود را دارد. از سمت جنوب غربی یعنی از حدفاصل پاسگاه مرزی فکه تا تنگه چزابه بافت زمین به صورت رملی یا شن های روان است و جهت مهار شن های روان جنگل مصنوعی منابع طی سنوات گذشته کشت نموده که ه ختم می شوند. .
هم اکنون جنگل معروف شده به نام جنگل امقر و انتهای شن های روان به ارتفاعات ذلیجان ختم می شوند. همچنین این شهرستان بین دو رودخانه دز و کرخه قرار گرفته و رودخانه شاوور از وسط شهر می گذرد.